Van Schiedam naar Apeldoorn

In augustus 2021 een kanotocht gemaakt van mijn woonplaats Schiedam naar mijn geboorteplaats Apeldoorn. Dit stond al een tijdje op mijn wensenlijstje.

Bij mijn huis voor de deur ingestapt en naar de Rottemeren gepeddeld. Daar via de Hennipsloot naar de ringvaart van de Zuidplaspolder.

In Nieuwerkerk aan de IJssel gekampeerd en de volgende dag via de Hollandse IJssel naar de Lek gevaren. Dan door naar de Nederrijn en voorbij Arnhem de afslag naar de Gelderse IJssel genomen. Daar stroomafwaarts via Deventer naar Hattem en daar het Apeldoorns kanaal op.

Ik heb bijna 300 km gekanood in 9 dagen. Het gedeelte over de Lek en de Nederrijn, vrijwel het grootste stuk dus, was het zwaarste. Het had in de periode daarvoor veel geregend en er stond daarom een sterke tegenstroom. Maar door gebruik te maken van het keerwater rond de kribben toch nog wel een redelijke snelheid kunnen maken.

De laatste dag over het Apeldoorns kanaal was ook nog lastig. Het kanaal is al sinds 1962 voor de scheepvaart niet meer in gebruik. De talrijke sluizen fungeren sinds die tijd als stuwen, want er is een behoorlijk verval. In het begin zijn er mooie overdraagsteigertjes voor kanoërs geplaatst, maar naarmate Apeldoorn dichterbij komt, ontbreken die en moeten er acrobatische toeren ondernomen worden om de kano met alle bagage uit het water te krijgen en over te zetten om achter de stuw weer in te kunnen stappen. 

Maar het was al met al wel een prachtige tocht.

Ik werd bij aankomst door mijn jongste zus opgewacht. Zij woont aan het kanaal. Het warme bad werd gevuld en ze had samen met een vriendin heerlijk gekookt.

De volgende dag met de trein de auto opgehaald, de kano opgeladen en de kampeerspullen ingepakt. Met de auto terug naar Schiedam.

Kanotocht van Schiedam naar Apeldoorn