De Nieuwe Noordwaard Biesbosch

De Nieuwe Noordwaard, 18 oktober 2015.

In de Biesbosch gebeuren fantastische dingen. Had men tot in de jaren 70 de neiging om alles maar in te polderen ten behoeve van landaanwinst voor grasland en akkerbouw, sinds de bijna overstromingsrampen in de jaren 90, is het denken omgekeerd. De rivieren moeten weer de ruimte krijgen om hun water kwijt te kunnen. De natuurorganisaties hebben dit aangegrepen om een win-winsituatie te creëren. Ruimte voor het water, ruimte voor de natuur.

In de Brabantse Biesbosch is daartoe De Nieuwe Noordwaard ontwikkeld. Oude waterlopen zoals De Bevert worden weer in ere hersteld. Bij overstromingsgevaar kan het overtollige water via de Biesbosch naar de Noordwaard stromen. Daarbij ontstaat er een geheel nieuw fantastisch natuurgebied, waarvan een deel toegankelijk is voor de watersport.

Sinds kort is er vanuit de Brabantse Biesbosch een doorsteek gemaakt naar de eerder afgedamde Bevert. Zondag 18 oktober ben ik vanaf het Jeppegat , het Nauw van Paulus en Ruigt naar de Bevert gepeddeld. Een bijzondere ervaring die naar meer smaakt. 
Nederland wordt steeds mooier, dankzij de natuurorganisaties in samenwerking met Rijkswaterstaat.